Drenatge limfàtic manual (Mètode Vodder)

El Drenatge Limfàtic Manual (DLM), és una tècnica especial de massatge manual, molt diferent del massatge clàssic convencional, de maniobres molt específiques basades en l’anatomia i fisiologia del sistema limfàtic. Descoberta i desenvolupada pel Dr. Emil Vodder (1896-1986), consisteix en l’activació manual del drenatge o evacuació del líquid intersticial i de la limfa del sistema limfàtic vascular. Les seves manipulacions es caracteritzen per ser lentes, rítmiques i suaus, aplicant-se amb maniobres de pressió i descompressió intermitents, respectant sempre el trajecte de la circulació limfàtica i els grups ganglionars, i adaptades a obtenir les màximes possibilitats de reabsorció venosa i un bon intercanvi de líquid entre els teixits. Les modalitats d’aplicació del DLM variaran en funció de les patologies a tractar, utilitzant-se les maniobres més apropiades per a cada cas particular.

Aplicacions del DLM

El Drenatge Limfàtic Manual és el tractament recomanat per cuidar els limfedemes primaris i secundaris. A més de disminuir el dolor, el Drenatge Limfàtic Manual ajuda a reduir cert tipus d’edemes (inflamació) i afavoreix els processos de cicatrització i recuperació dels teixits lesionats. És molt eficaç en processos post quirúrgics constituint una tècnica fonamental en qualsevol cirurgia plàstica o estètica (intervencions de mama, liposucció, abdominoplàstia…) o en altres cirurgies (mans, genolls, pròtesis de maluc…) o traumatismes (esquinços, trencaments fibril·lars, etc.), i està especialment indicat en els edemes de l’embaràs i en patologies vasculars com la insuficiència venosa crònica (cames cansades) i les úlceres venoses.

El DLM és una tècnica que requereix l’especialització del fisioterapeuta que l’aplica, per l’especificitat de la tècnica i perquè presenta contraindicacions absolutes que cal tenir en compte.