Durant les vacances, moltes persones experimenten problemes de restrenyiment, fins i tot si no solen patir-ne en la seva vida diària. Aquest problema pot sorgir simplement en sortir de casa, i si pensem en viatjar, la situació pot empitjorar, afectant el nostre benestar general i la salut del sòl pelvià.
Impacte del restrenyiment en el sòl pelvià
Patir restrenyiment és una disfunció que pot condicionar, no només la qualitat de vida de la persona, sinó també la salut del sòl pelvià, perquè pot dur-nos a fer grans hiperpressions per evacuar, afavorint la distensió de les estructures anorectals, amb major possibilitat de patir disfuncions més greus com:
- incontinència anal a gasos o a sòlids
- hemorroides
- urgència defecatòria
- prolapses dels òrgans pelvians ( descens )
- fissures anals
El restrenyiment és un problema de salut molt freqüent, i que predomina en les dones. La majoria de vegades, és un símptoma que succeeix durant un període limitat en el temps, però pot convertir-se en un problema crònic i afectar de forma greu la qualitat de vida i la salut del sòl pelvià de les persones que el presenten.
Si sempre necessites empènyer per evacuar perquè la teva consistència és massa dura, o si no hi vas cada dia o 2 dies (en general a la mateixa hora): pateixes de restrenyiment i has de tractar-lo.
Què has de tenir en compte per saber si pateixes restrenyiment?
- Freqüència de deposicions: Idealment, una vegada al dia i a la mateixa hora.
- Consistència i forma fecal: Han de ser llargues, sense embrutar (número 4 en l’Escala de Bristol).
- Esforç i satisfacció en evacuar: L’evacuació ha de ser sense esforç, ràpida i amb sensació de buidatge complet.
Perquè tinc restrenyiment durant les vacances?
El nostre budell és amic de les rutines i els bons hàbits, i per buidar-se necessita que estem relaxats, tranquils i amb intimitat , perquè depèn pel seu buidat del sistema parasimpàtic. L’estrès i els horaris desregulats sempre afavoriran el restrenyiment, i malgrat que l’estiu i les vacances poden reduir l’estrès laboral, el canvi de rutines serà un gran factor de risc pel restrenyiment, i….a qui no li suposa cert estrès tot el que pot suposar viatjar?
Factors que contribueixen al restrenyiment durant les vacances
- Canvis en el nostre entorn habitual: viatjar ( i l’estrès /ansietat que pot provocar), canviar de lloc de residència, compartir casa amb més família o amics perdent intimitat, agafar un avió, viatjar a llocs on no sé encara si tindré un bany a prop, trobar un bany prou net per asseure’m relaxadament a evacuar…
- Alteració en horaris dels àpats i de les rutines diàries: esmorzem, dinem o sopem més tard, anem a dormir més tard, canviem els horaris i ritmes de son, descansem menys per la calor…
- Activitat física reduïda: s’acaben les classes o activitats regulars que fem durant el curs, les altes temperatures també poden fer que reduïm certes activitats físiques. Malgrat tot, l’estiu és una època que afavoreix les activitats a l’aire lliure o a l’aigua que poden ajudar a que les persones es moguin més😊
- Canvis en la dieta: l’alimentació durant les vacances sempre varia. A vegades perquè canviem de país o de regió on l’alimentació és diferent, i sovint perquè ens donem una mica més de marge per fer “extres”, afavorint deixar els bons hàbits d’alimentació habituals i afegint més sucres, brioxeria, alcohol o refrescos gasosos i ensucrats, aperitius i postres que normalment no fem, excés de fruites dolces, gelats, processats i refinats que mai ajuden al bon trànsit intestinal i consistència fecal.
- Deshidratació: una de les bases per tenir un bon trànsit és hidratar-se adequadament. Durant l’estiu suem més i és imprescindible beure més aigua ( i no substituir-la per altres begudes) l’ideal seria un litre i mig d’aigua, a poder ser natural ( que no sigui freda), i sense gas. Però si fem activitat esportiva o suem molt, llavors cal que afegim encara més hidratació per evitar femtes massa dures que ens dificultaran l’evacuació.
5 Consells per prevenir el restrenyiment, durant les vacances
- Hidratació adequada: Beu almenys 1,5 litres d’aigua al dia.
- Dieta rica en fibra no irritant: cereal integral variat (preferentment sense gluten com civada o arròs integral), verdura cuita… Fes una ullada a les nostres videoreceptes!
- Rutina regular d’exercici físic: caminar, ballar, moure’s a l’aire lliure… i recorda que la pràctica del tronc afavoreix un bon to del sòl pelvià profund, que tonifica la paret posterior del sòl pelvià, que t’ajuda a l’evacuació i millora de la funció anorectal. Aprofita la nostra promoció d’estiu!
- Horaris regulars per menjar i evacuar.
- Bons hàbits defecatoris:
- Respecta sempre el desig defecatori, no el posposis
- Utilitza la posició facilitadora defecatòria ( peus sobre tamboret)
- Busca tranquil·litat i intimitat, respira i relaxa’t per facilitar l’evacuació
Quan Consultar un Professional
El restrenyiment està molt normalitzat i sovint es tracta sense coneixement amb laxants o recomanacions d’amics i coneguts. És important reconèixer la causa del restrenyiment per poder-lo resoldre , perquè més aviat o més tard , repercutirà en la salut global i en la funcionalitat del sòl pelvià, així com en la qualitat de vida de la persona.
Es important que no el normalitzis i que estiguis atenta als senyals d’alerta com:
- dolor anal
- sang a la femta
- mala consistència fecal (massa tova o massa dura) persistent
- episodis canviants de restrenyiment i diarrees
- presència de moc a la femta
Recorda, l’estiu pot ser un bon moment per posar més atenció al sòl pelvià i als teus hàbits defecatoris. No ignoris el restrenyiment i actúa per prevenir disfuncions molt més greus. Una gran part de les persones amb incontinència anal la pateixen per haver “tingut restrenyiment tota la vida”. Si pateixes aquesta disfunció, és important que consultis als professionals especialitzats: digestòlogues, coloproctòlogues i fisioterapeutes coloproctològiques.
Gaudeix d’unes vacances saludables!