Un pessari és un dispositiu ginecològic, d’ús intracavitari, és a dir, que s’introdueix a la vagina, amb una finalitat preventiva o terapèutica, per evitar o per tractar un prolapse, és a dir per prevenir o tractar el descens dels òrgans pelvians (bufeta, recte, úter, uretra), que pot ser degut a motius diversos.
Hi ha molts tipus diferents de pessaris, cada un d’ells dissenyats per una acció específica en el sosteniment d’aquells òrgans que cauen o poden caure, però el més conegut és el pessari d’anella, que fins i tot la pacient aprèn a posar i treure’s per gestionar autònomament quan el necessita.
Tradicionalment, els pessaris s’utilitzaven només per aquelles dones que patien ja un prolapse i que per algun motiu no podien operar-se, i com a solució conservadora es posava un pessari. Des de fa uns quants anys, i des de la fisioteràpia pelviperineal més especialitzada, els pessaris han passat a formar part de la reeducació pelviperineal dels prolapses des d’una vessant molt més preventiva i complementària en el tractament dels prolapses, i sobretot per evitar que aquests es produeixin en persones amb factors de risc com:
- teixit connectiu laxe (hiperlaxitud)
- pràctica d’esports d’impacte
- fer grans esforços a la seva activitat laboral o vida diària (aixecant pesos, bipedestació prolongada, feines al camp, etc.)
- persones que estan a l’espera que les operin del prolapse
Col·locar un pessari no només ajuda la musculatura i el teixit connectiu que no són capaços de sostenir aquell òrgan que cau, sinó que en persones sanes que fan activitats hiperpressives, evitarà que aquest es produeixi, amortint el moviment dels òrgans, fent prendre consciència a la persona de quan està enviant pressió a la zona pelviana, i evitant que els teixits es vagin donant per l’impacte, l’esforç o la simple gravetat en l’activitat diària que fa que es distengui i a més curt o llarg termini provoqui un prolapse.
Qui pot prescriure un pessari?
El pessari ha de prescriure’l un professional sanitari especialista en sòl pelvià i format en la col·locació de pessaris. Per tant, pot ser una ginecòloga, una llevadora o una fisioterapeuta pelviperineal especialitzada en pessaris.
Com es col.loca un pessari?
En el nostre cas, la fisioterapeuta especialitzada en pessaris, proposa una sessió únicament per a la valoració, mesura, col·locació i aprenentatge de la pacient en l’ús del pessari. En aquesta visita, es valora quin és el pessari més adequat en cada cas i es practica com posar-lo i treure’l amb seguretat, com higienitzar-lo i tenir cura de la mucosa després i durant el seu ús, i ens assegurem que s’ha escollit la talla adequada, fent diverses proves dinàmiques com anar a fer pipí i sortir a caminar al carrer o pujar i baixar escales, per assegurar el confort i correcta col·locació del dispositiu.
Es fa sempre un informe per al ginecòleg, perquè estigui assabentat del tipus i mida de pessari, el motiu i objectius de la col·locació d’aquest, la data i quan seria convenient renovar-lo.
El pessari substitueix la rehabilitació del sòl pelvià?
Rotundament no. El pessari és un dispositiu molt eficaç per COMPLEMENTAR la reeducació d’un prolapse. Juntament amb totes les tècniques i mesures de reeducació del sòl pelvià per a tractar un prolapse, destinades a millorar el teixit connectiu, aprendre a gestionar les pressions, evitar l’impacte, tonificar la musculatura del sòl pelvià i la sinèrgia amb la resta del complex abdominolumbopelvià, el pessari complementarà de manera molt eficaç la prevenció de la caiguda dels òrgans pelvians, o en prolapses ja diagnosticats constituirà una mesura conservadora per evitar o posposar la cirurgia.
Si vols saber si seria adequat per la teva activitat esportiva, laboral o d’esforç la utilització d’un pessari, a la Clínica som especialistes en la col·locació dels pessaris. Demana cita i valorarem el teu cas i el pessari o altres dispositius amortidors de l’impacte per evitar el descens dels òrgans pelvians o la incontinència urinària.
Foto cedida per @fisinergiaformacion