Saps quina és la diferència i quan és més indicat aplicar-los per la teva salut vulvar i vaginal?

La meva experiència clínica és que les dones desconeixen la diferència entre aquests dos productes i sovint s’apliquen de manera inadequada, no aconseguint l’efecte desitjat.

La vagina es lubrica de manera natural, mantenint així un PH fisiològic, una adequada barrera microbiològica i una sensació de confort per a la dona. En moments especials (alguns anticonceptius, tractaments radio o quimioteràpia, histerectomia, dones diabètiques…) o en algunes etapes de la vida (menopausa, alletament, embaràs…) o del mateix cicle menstrual, pot haver-hi més sequedat i es pot donar desconfort vaginal, i és aquí on els lubricants i hidratants ben aplicats poden ser útils.

HIDRATANT

Està fabricat amb una base d’aigua i la seva intenció és rehidratar el teixit, penetrant i actuant com la lubricació natural de la vagina, amb l’objectiu de mantenir-la humida i ajudar a la seva estabilització natural. La seva acció és perllongada i es pot aplicar sovint, les vegades que es necessiti segons la severitat de la sensació de sequedat, dolor o picor. La millora del teixit és progressiva gràcies al fet que l’estem nodrint adequadament. Estan pensats per ser utilitzats de manera habitual en la nostra cura diària.

LUBRICANT

La intenció del lubricant és actuar ràpidament, per un curt període, normalment pensat per a les relacions sexuals. El seu ús en general és només per al moment de la relació i la seva acció alleuja la sequedat o la molèstia per poc temps. No estan pensats per a utilitzar-los habitualment, sinó per a moments puntuals, amb una intenció més lúdica, per les relacions coitals o la utilització de joguines sexuals. Poden estar fabricats sobre base d’aigua, en base oliosa, o en base silicona.

Què et recomanem?
  • Escollir productes el més natural i ecològics possibles, hipoal·lèrgics, segurs, i que respectin el PH natural vaginal (entre 4’3 a 5 seria el PH idoni per a aquests productes).
  • La Vitamina E és molt afí a la regeneració de les mucoses, per això els hidratants que portin Vitamina E seran molt indicats per a la zona perineal.
  • En sequedat extrema utilitzar els lubricants de silicona, perquè no es reabsorbeixen tan ràpidament, i no perdràs la sensació de lubricació ni patiràs irritació per fricció.
  • Recorda que és imprescindible l’ús de lubricant per a les relacions anals, la zona anorectal no té glàndules que lubriquin i es podria lesionar la mucosa. Els lubricants de silicona serien els més adequats en aquesta zona.
Què NO et recomanem?

Lubricants amb Parabens, Glicerina, base oliosa o espermicides, perfums o sabors químics, ja que estan associats amb més risc d’efectes secundaris com infeccions per fongs i irritacions.

Cuida-la adequadament i gaudeix de la teva salut vulvovaginal!

 

Photo by Malvestida Magazine on Unsplash