Els mals hàbits en el nostre estil de vida laboral impacten en la salud del nostre sòl pelvià. Descobreix quins són i com corregir-los.
Seria ideal mantenir i integrar la consciència del sòl pelvià en qualsevol activitat de la vida diària: durant l’activitat física, als hàbits diaris, en les activitats lúdiques…, però realment, passem moltes hores de la nostra vida treballant, i sovint no som conscients de com l’estil de vida laboral pot afectar el nostre sòl pelvià i què podríem fer per no perjudicar-lo durant la nostra jornada laboral.
En aquest article, dins del mes dedicat a la dona treballadora, t’explico detalls que poden canviar la cura del teu sòl pelvià durant la teva activitat laboral, i ajudar-te a prevenir disfuncions amb canvis senzills d’aplicar.
Com pot perjudicar la meva feina al meu sòl pelvià?
Cada activitat laboral pot tenir reptes diversos per poder tenir cura del sòl pelvià, llegeix aquests hàbits que poden ser comuns a moltes feines i perjudicar-lo, revisa si els estàs fent!
- No respectar el ritme miccional: aguantar i posposar el desig d’orinar més de tres hores. Potser perquè treballes en atenció al públic, o fas feines en cadena, o senzillament per estrès o autoexigència volent acabar alguna activitat sense escoltar el cos i les seves necessitats… o simplement com un mal hàbit.
- Mantenir una postura inadequada: on la faixa abdominopelviana no pugui gestionar les pressions, afavorint així la hipotonia muscular, els prolapses, la incontinència d’esforç i la distensió del teixit connectiu de l’abdomen i el sosteniment visceral, i la congestió pelviana.
- Mobilitzar pesos o fer esforços de manera incorrecta: aprendre a aixecar pesos o a fer esforços reclutant la faixa abdominal i el sòl pelvià profund, juntament amb una respiració adequada, és vital per evitar les hiperpressions sobre el sòl pelvià que ens conduiran de forma progressiva a disfuncions com la incontinència d’esforç i els prolapses, així com a sobrecàrrega lumbar.
- No asseure’s al WC per fer pipí, i empènyer per acabar més de pressa: fora de casa també ens hem d’asseure SEMPRE al WC per fer pipí. No fer-ho provoca un mal mecanisme miccional: si no t’asseus, el buidatge vesical es fa per pressió abdominal i no pel mecanisme fisiològic vesical, que sense esforç buidarà completament la bufeta, sense empènyer i sense distendre l’esfínter uretral i la bufeta. No asseure’s pot provocar residu miccional per mal buidatge i infeccions d’orina, prolapse de la bufeta (cistocel) i inestabilitat vesical. Deixa que la bufeta es buidi de manera natural: asseguda, sense esforç ni empenyent per anar de pressa, i fins l’última gota.
- Portar talons alts perjudica el teu sòl pelvià: anar amb talons provoca una anteversió de la pelvis, augmentant la corba lumbar isobrecarregant la xarnera lumbosacra, trencant l’eix de gravetat i afavorint que l’abdomen protueixi endavant per l’anteversió pelviana, afavorint la lumbàlgia i que els òrgans pelvians estiguin mal posicionats per la caiguda anterior, i no permetent que el conjunt abdominolumbopelvià treballi en equip de forma adequada per la salut pelviperineal. Un bon calçat que permeti una postura adequada permet que la musculatura tònica (postural) del sòl pelvià profund i de l’abdominal s’activi per poder complir la seva funció amortidora i de gestió de pressions, i de sosteniment visceral.
- Posposar la defecació fins que arribi a casa: posposar el desig defecatori (per no anar-hi a la feina) fa que el recte es distengui, augmenta la producció de gasos, i afavoreix la distensió de l’esfínter intern anal i la bona sensibilitat del mateix per a un bon mecanisme defecatori. El recte no és un magatzem, és un lloc de pas, i és important buidar-lo al primer desig per evitar un mal funcionament, un rectocel o afavorir el restrenyiment.
Prioritza la cura del teu sòl pelvià
- És fonamental que a la teva activitat laboral cuidis també el teu sòl pelvià. Tenir bons hàbits per prevenir problemes del sòl pelvià, afavorirà que l’integris de manera natural a la teva vida diària, i evitis o empitjoris possibles disfuncions com la incontinència urinària o anal, o els prolapses.
- Pren mesures i aprofita la teva activitat laboral com una oportunitat per activar la faixa abdominal i el teu sòl pelvià:
- Amb una bona postura que permeti redreçament i autoelongació de la columna i així l’activació natural dels abdominals
- Amb l’activació del sòl pelvià i els abdominals en els esforços: contrau esfínters, treu l’aire i creix amb la columna per evitar hiperpressions o pèrdues d’orina o gasos
- Evita mantenir postures de manera prolongada: mou-te per evitar postures inadequades per cansament i per evitar congestió pelviana i circulatòria, respira profundament de tant en tant, això redueix l’estrès, mobilitza el diafragma i millora el trànsit intestinal.
- Fes pauses actives o busca moments rutinaris que no necessitin molta atenció per practicar exercicis senzills com els de kegel (esfinterians) per enfortir el sòl pelvià.
La teva vida diària és una oportunitat constant d’activar la teva faixa abdominal i la presa de consciència del teu sòl pelvià. A la feina, on passem tantes hores, és fonamental que no l’oblidis, aprofita la teva activitat laboral per activar-lo, cuidar-lo i no tenir mals hàbits que puguin afavorir disfuncions pelviperineals.
Si llegint aquest article t’has adonat que tens alguns d’aquests hàbits perjudicials, canvia’ls i estigues atenta a canviar-los, i el més important: si ja paeixes alguna disfunció, acut a la teva professional especialitzada en sòl pelvià i salut pelviperineal. La detecció i tractament precoç són bàsics per resoldre qualsevol disfunció del sòl pelvià!
Sigues una dona treballadora que té cura i fomenta la salut pelviperineal!!