Quan parlem de menopausa, sovint ho fem des d’una perspectiva negativa, però, i si canviem la narrativa?
La menopausa no és un final, sinó la transició cap a una nova etapa plena de possibilitats i també de reptes.
Vivim en una societat en la què quan es parla de menopausa, sovint es destaca el costat més complicat: els canvis hormonals, la sequedat vaginal, l’augment de pes… Però aquesta etapa també pot ser una oportunitat per redescobrir-te, escoltar el teu cos i donar-li el que necessita per estar bé.
És un moment de canvis, sí, però també d’autoconeixement, de maduresa i de saviesa femenina, de llibertat i de cura personal. I el més important: hi ha molt que podem fer per sentir-nos bé en aquesta nova fase.
Volem fer-te saber que hi ha solucions per adaptar-se als canvis i gaudir d’una vida activa i saludable. Un aspecte fonamental en aquest procés és el sòl pelvià i com cuidar-lo perquè et sentis còmoda i segura.
I a tu, que encara no estàs en aquesta fase, també fer-te saber que, la cura del teu cicle menstrual i la teva salut pelviperineal, és una prevenció necessària per poder entrar en aquesta fase de la vida de la dona de manera saludable, i sense preocupacions per desconeixement.
Com afecta la menopausa al sòl pelvià?
Amb la disminució dels estrògens, els teixits i la musculatura del sòl pelvià perden elasticitat i tonicitat, fent que sigui més comú patir pèrdues d’orina, fogots, sensació de pesadesa, sequedat vaginal i de mucoses, o canvis en la libido i la vida sexual.
Això no vol dir que hagis d’acceptar-ho sense més!
Autoconeixement, prevenció i un bon acompanyament professional t’ajudaran a incorporar hàbits saludables, exercicis adequats, tenir cura de la zona de forma adequada i personalitzada, i mantenir el teu sòl pelvià en bon estat, prevenint i tractant qualsevol d’aquestes situacions.
5 aspectes positius de la menopausa que potser no coneixies
- Sense preocupacions per l’embaràs! Gaudeix de la teva intimitat amb més llibertat, sense la necessitat de controlar la fertilitat.
- Més autoconeixement. És el moment ideal per escoltar el teu cos i descobrir què et fa sentir millor, tant físicament com emocionalment. Mai és tard per connectar amb tu mateixa, i la menopausa pot convertir-se en aquest espai de transformació personal.
- Una oportunitat per prioritzar-te. Sense la menstruació i amb una nova perspectiva, pots dedicar-te més temps a cuidar-te i fer allò que realment t’agrada. La menopausa és un moment de “pausa”, no només del cicle, però aquesta pausa et permetrà, si estàs present i atenta redescobrir-te i actualitzar les teves prioritats per a tu mateixa, en un moment de reflexió i elecció del què tu vols en aquest moment de maduresa de la teva vida.
- El plaer evoluciona. Escolta’t, escull, dona’t i demana el que desitges i el que necessites, no esperis més a sentir el teu propi plaer. Amb alguns ajustaments i una actitud oberta, continuaràs gaudint del sexe de manera diferent, més comunicativa i satisfactòria. Si la sequedat vaginal es converteix en una dificultat, has de saber que és un símptoma habitual, però té solució! No renunciïs al teu plaer, i acompanya’t de bons professionals que t’explicarem l’ús de lubricants i hidratants específics, t’ajudarem amb tecnologia i tractaments avançats, que combinats amb fisioteràpia activa per millorar la irrigació, lubricació, elasticitat i qualitat dels teixits i mucoses de la zona, pot millorar i resoldre el teu patiment. T’ajudarem a generar un espai que afavoreixi la bona comunicació amb la parella per sentir-vos segurs i junts en la vostra experiència sexual
- Un bon moment per posar-te en forma. L’activitat física ajuda a prevenir la pèrdua de massa muscular, protegeix els ossos i manté el sòl pelvià en bon estat. Mai és tard per començar! Però no ho facis sense un bon acompanyament professional que tingui en compte el teu sòl pelvià, postura i control motor de manera global i integradora. Si no fos així, és fàcil patir lesions i disfuncions com la incontinència o els prolapses. Assessora’t bé abans de per entrenaments funcionals i treball de força!
- Sense preocupacions per l’embaràs! Gaudeix de la teva intimitat amb més llibertat, sense la necessitat de controlar la fertilitat.
Com cuidar el teu sòl pelvià durant la menopausa
💧 Hidratació i tractaments específics
L’ús d’hidratants de qualitat, a poder ser bio/orgànics, i de lubricants per a les relacions sexuals amb penetració ( llegeix l’article del blog sobre la diferència entre hidratació/lubricació, per a utilitzar-los correctament!), la higiene adequada i la cura de la microbiota, i perquè no en alguns casos el suport puntualment de teràpia hormonal local ( pautada per l’especialista mèdic) pot ajudar a mantenir la salut dels teixits vaginals i perineals, o el confort i benestar de la zona.
🥗 Alimentació i exercici
Una dieta equilibrada, pensada per a la salut de les mucoses i la microbiota, la qualitat del teixit connectiu ( 80% del sòl pelvià és teixit connectiu!), evitar la inflamació sistèmica, una vida activa, amb exercicis de força ben aplicats i treball del sòl pelvià, t’ajudarà a sentir-te més àgil, forta i afavorirà la salut global
💆♀️ Tractaments de fisioteràpia
Consultar una fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià és clau per prevenir i tractar possibles disfuncions, trastorns o incomoditats de manera precoç i/o preventiva. Busca la teva fisioterapeuta de confiança!
💬 Suport i informació
Compartir experiències amb altres dones i rebre assessorament professional et donarà més confiança per viure aquesta etapa amb plenitud. A la Clínica t’oferim l’atenció personal i grupal amb tallers per aprofundir en aquesta etapa de la vida de la dona, per enriquir-te i no sentir-te sola i descobrir com realment pots formar part del canvi en aquesta visió negativa de la menopausa.
La menopausa és una nova etapa, plena de reptes, però també d’oportunitats. Cuida’t, mou-te i viu-la amb benestar!