Saps que el teu sòl pelvià canvia al llarg de les diferents etapes de la teva vida?
Potser no t’has plantejat mai aquesta pregunta, o fins i tot potser no has reflexionat sobre quines són les etapes de les quals parlem.
El sòl pelvià és un conjunt ben coordinat de músculs, lligaments, teixit connectiu, vasos, nervis i estructures. La seva funció és sostenir i ajudar a la funcionalitat dels òrgans pelvians, i és essencial per a la salut i el benestar de les dones en totes les etapes de la vida.
És possible que no li hagis donat l’atenció que caldria fins que has experimentat disfuncions o problemes que et condicionen. Entendre com canvia al llarg de diferents etapes de la vida, t’ajudarà a prendre mesures preventives i a tenir-ne cura per mantenir-lo en òptimes condicions.
En aquest article, t’explico com el sòl pelvià evoluciona des de l’inici de la ciclicitat, durant l’embaràs, el part, el postpart i la menopausa, i com el tronc propioceptiu pot ser una eina efectiva per a la prevenció i millora del teu sòl pelvià.
La vida precíclica i menstrual: el primer gran moment
Un gran moment on parar-nos a donar suport a les noies perquè tinguin una escolta i reconeixement del cos que les permeti tenir una vida sexual, autoestima i relació corporal sana.
Un tema de vigent actualitat, sens dubte. Quan arriba la regla, el reconeixement de la zona pelviana i la seva integració global, és necessària. La pràctica del tronc és una manera lúdica i molt senzilla d’acompanyar els canvis, prendre’n consciència, i contactar de manera natural amb un professional que podrà estar al costat d’aquest primer pas.
El sòl pelvià en l’embaràs: preparant-te per al part
Durant l’embaràs, el cos d’una dona experimenta canvis a mesura que el nadó creix dins el ventre de la mare.
Aquests canvis també afecten el sòl pelvià, que s’ha d’anar adaptant progressivament a l’augment de pes, l’espai que ocupa l’úter i el nadó, lapressió sobre els òrgans i estructures pelvianes, la influència hormonal… Tots aquests canvis poden debilitar els músculs i teixits del sòl pelvià i provocar disfuncions com la incontinència urinària o la sensació de pesadesa a la pelvis.
En aquest període, és vital treballar la postura, la faixa abdominal, i especialment tenir cura i preparar el sòl pelvià per al moment del naixement i el postpart. Reconèixer i integrar la zona a la vida diària, bons hàbits pel sòl pelvià, i especialment fer activitat física adient per sentir, tonificar la musculatura del sòl pelvià i del conjunt abdominolumbopelvià, és fonamental per la salut de la dona en l’embaràs.
En aquesta etapa, la correcta pràctica del tronc propioceptiu ho completa perfectament: t’ajuda a mantenir el to, la força, la flexibilitat i l’adaptabilitat del sòl pelvià, la faixa abdominal i la postura globalment a mesura que progressa l’embaràs. Amb exercicis d’estabilitat, equilibri i tonificació que de forma immediata en sentiràs els beneficis.
El sòl pelvià durant el part: un desafiament i una oportunitat
El part és un esdeveniment únic a la vida d’una dona, i el sòl pelvià exerceix un paper crucial en aquest procés.
Durant el part vaginal, els músculs i les estructures del sòl pelvià s’estiren molt i participen activament per permetre el pas del nadó a través del canal de part. Aquest viatge del nadó i la mare, pot deixar seqüeles al sòl pelvià, causant danys o debilitament temporal del sòl pelvià.
El part vaginal i el part per cesària poden afectar el sòl pelvià de manera diferent. En qualsevol dels dos casos les estructures pelvianes es veuran afectades, una cicatriu profunda que arriba de les estructures abdominals fins a l’úter afectarà en gran manera tota l’estàtica i sosteniment de la zona, i malgrat que el part vaginal és el fisiològic, poden ser necessàries intervencions o el mateix pas del nadó pot crear grans tensions amb lesió de teixits i importants seqüeles perineals i funcionals també.
L’ús del tronc propioceptiu en aquesta etapa et pot ajudar a minimitzar l’estrès del sòl pelvià i l’eficiència del cos en el moment del part. Haver enriquit la teva propiocepció, la teva consciència de la zona i les sensacions corporals amb la pràctica del tronc durant l’embaràs, proporciona un suport addicional durant el part, el procés de dilatació i l’arribada del teu nadó, reduint el risc de dany greu al sòl pelvià.
El sòl pelvià al postpart: recuperació i prevenció
El període de postpart és un moment crucial per a la recuperació i prevenció de problemes futurs relacionats amb el sòl pelvià.
Moltes dones experimenten incontinència urinària o fecal, dolor o prolapses després del part, però amb l’enfocament i el professional adequat, és possible recuperar i reparar la funcionalitat del sòl pelvià.
L’atenció individualitzada de la fisioterapeuta especialista et permetran enfocar adequadament el teu procés de recuperació postpart, abordantles teves necessitats i problemes específics. Però aquí especialment, la utilització del tronc propioceptiu des del primer dia postpart serà una gran eina per començar a activar el sòl pelvià, reorganitzar estructures i postura, i començar la teva recuperació ja des de casa.
En aquesta etapa, on el temps per a tu és encara difícil de trobar, i tenint en compte que la prevenció és clau, ja des del primer dia a casa l’ús del tronc propioceptiu és una opció excel·lent.
El sòl pelvià a la menopausa: canvis hormonals i desafiaments
Els canvis a la menopausa poden ser diversos i condicionar més o menys la teva qualitat de vida com a dona.
Arribar-hi amb cura i consciència de la teva salut com a dona, serà clau com a prevenció per a disfuncions relacionades amb aquesta etapa i especialment amb la disminució dels nivells d’estrògens com: pèrdua de to muscular general i també, per tant, del sòl pelvià, atròfia vaginal i disminució de la lubricació vaginal, canvis en la libido o el desig sexual, urgència miccional o incontinència d’urgència o d’esforç, prolapses i augment de flaccidesa del teixit connectiu, entre d’altres.
L’activitat física i la cura del sòl pelvià continuen essent essencials en aquesta etapa de la vida. La pràctica regular d’exercicis no només de Kegel, sinó de tonificació abdominopelviana, serà molt important per mantenir-te sense problemes. No és en absolut tard per a la incorporació de la pràctica del tronc propioceptiu, que ens ofereix un treball global senzill i molt complet que serà beneficiós des del primer moment, i molt efectiu en la prevenció i tractament de prolapses i d’incontinència anal i urinària.
Cuida del teu sòl pelvià al llarg de la vida
El sòl pelvià forma part indissociable de la teva salut com a dona al llarg de la vida.
És un component vital de la salut i el benestar de les dones en totes les etapes de la vida. Comprendre com canvia durant l’embaràs, el part, el postpart i la menopausa és el primer pas perquè puguis prendre mesures preventives i de millora.
La fisioteràpia del sòl pelvià, l’activitat física en general i exercicis específics com els de Kegel són fonamentals per mantenir la força, el to i la funcionalitat del sòl pelvià. Completant tot això, et convido a incloure el tronc propioceptiu a la teva rutina diària: una pràctica que ofereix tot allò que necessita el teu sòl pelvià i faixa abdominal per a tonificar-los de manera adequada i coherent, tenint en compte tot el cos i la postura, i proporcionant una base sòlida per a la salut del sòl pelvià, ajudant-te a reduir el risc de problemes al llarg de la teva vida.
T’asseguro que tenir cura del teu sòl pelvià és una inversió en la teva salut i la teva qualitat de vida!