La propiocepció és la gran aliada de les dones. Ens ajuda a reaprendre a sentir el nostre cos i les nostres sensacions pelvianes i femenines, i incorporar-les a les nostres sensacions naturals sense haver de fer un esforç per sentir..
Com aprendre a sentir el cos? Més difícil encara: com sentir el sòl pelvià? Com percebre’l i integrar-lo de manera natural a la nostra vida diària?
Una de les parts més creatives de la meva feina és cercar aquesta reconnexió amb el cos i amb la nostra zona pelviana, perineal, sexual…
Són molts els moments on la nostra zona pelviperineal treu el cap i ens crida per fer-se present i recordar-nos que és el nostre centre:
- Els primers moments de la infància són la clau de la descoberta del cos des d’un lloc segur i pur, clar i bonic. És tasca dels adults que els nostres fills assoleixin aquest primer mapa corporal i el color i emocions que li donem.
- El control d’esfínters en la infantesa, de manera suau i sense forçar. Escoltem els nens i deixem que el cos maduri al seu ritme!
- El cicle menstrual, els canvis corporals en la pubertat i l’adolescència, un ritual de pas que, sovint, és més una sentència que una festa… Treballem pel gaudi i la comprensió del cicle menstrual i la descoberta del cos i el plaer!
- Les primeres relacions sexuals, que ens marcaran el camí sens dubte
- La primera visita ginecològica, delicadesa, amor i permís per tocar! Embaràs, naixement, part, postpart, maternitat, relacions… un camp obert a la nostra zona pelviana i la nostra essència femenina. Entrar en el joc dels rols: de filla, de mare, d’àvia, de límits, de projeccions…
- Menopausa, sexualitat, disfuncions pelvianes, malalties o disfuncions uroginecològiques, incontinència, dolor, restrenyiment…
Podríem seguir fins a l’infinit. La nostra zona pelviana i la seva essència hi són sempre i en tota la nostra vida i, en canvi, és molta la feina que s’ha fet per desconnectar-nos d’ella, esborrar-la del nostre mapa corporal, i afegir-li una connotació bruta, vergonyosa i de tabú.
Podria anar molt més lluny i entrar en dissertacions més filosòfiques, però aquesta no és avui la meva intenció. Avui et convido a descobrir-te d’una manera senzilla i, des d’aquí, a poc a poc, trobar el camí cap a tu i cap on més necessites per aprofundir en aquesta feminitat, plaer i connexió.
La PROPIOCEPCIÓ és possiblement una paraula que hauràs sentit molt, però que potser no saps del tot què significa.
Del llatí “proprius” (“un mateix”) i “-cepció” (“percebre, consciència”), la propiocepció és la capacitat que et permet saber en tot moment on tens les parts del cos, la teva postura, posició i ubicació en relació amb l’entorn. És com una mena de sisè sentit, que a través de múltiples receptors ubicats en músculs, tendons i articulacions, permet enviar la informació necessària al cervell perquè puguis tenir justament “consciència corporal” en el sentit més literal.
I el Tronc PROPIOCEPTIU?
És l’eina que, justament, d’una manera senzilla, però molt eficaç, t’ajuda a millorar la propiocepció, és a dir, a SENTIR EL TEU COS. I això, alhora vol dir, sentir el teu sòl pelvià, la teva postura corporal, la teva faixa abdominal, les pressions que arriben a aquest espai visceral abdominopelvià, i perquè no, millorar les teves sensacions i plaer sexual. Si millores l’escolta i les sensacions corporals, milloraràs també el plaer sexual, que depèn, entre d’altres, de la vitalitat de la zona i del seu despertar.
En la pràctica del tronc és fonamental l’escolta del cos abans i després de la pràctica. És la clau per assolir l’èxit i els resultats en la integració, del teu sòl pelvià i control abdominal, en la vida diària i els esforços o activitats esportives.
L’escolta propioceptiva és una de les parts més importants en les meves sessions de reeducació, en les meves classes i en l’ensenyament de la pràctica del tronc propioceptiu.
SENTIR et permetrà utilitzar i gaudir del teu cos, del teu sòl pelvià i de la teva corporalitat.
Recorda que és important aprendre a utilitzar correctament el Tronc amb un professional format en el mètode 5P del tronc propioceptiu.