Una experiència profunda per reparar les impromptes primerenques
Entorn uterí (Womb Surround) és el nom que Raymond Castellino, un referent mundial en reparació de trauma pre i perinatal i creació de vincles saludables, amb qui hem tingut el privilegi de formar-nos i créixer durant molts anys, va donar a aquests tallers de procés personal on ell acompanyava un grup petit d’adults, que volien resoldre, descobrir, posar coherència, processar, diferenciar,… integrar la seva pròpia història que estava condicionant la seva vida com a adults, les seves relacions, la seva seguretat o qualsevol esfera de la seva vida adulta que els estava suposant un repte.
Néixer no és només un procés somàtic.
Quan naixem som (o no) benvinguts, rebuts, trobats, vistos, estimats, tocats, respectats… i amb tot això i el nostre viatge de naixement, i abans, anem construint la nostra manera de ser i vincular-nos amb el món fora de la panxa, fora de l'”entorn uterí”.
No és el mateix ser desitjat que no ser-ho, no és el mateix ser nen quan volien una nena, no és el mateix ser prematur i ser separat de la mare que néixer pell a pell, no és el mateix néixer al meu ritme i amb el meu impuls al moment que estic preparat que ser induït al part, que néixer per cesària, que néixer amb fòrceps o ventosa, que néixer amb anestèsia o amb connexió amb la mare durant tot el naixement…
No és el mateix les contraccions de l’oxitocina sintètica que les hormones de la mare en el part. No és el mateix una mare que se sent recolzada, respectada i acompanyada en l’embaràs i el part, que una mare desorientada, sola, sobrepassada, en xoc o sense el suport adequat durant tot el procés…
I molt abans, a vegades arribar ja és difícil abans de néixer.
La vida preconcepcional és tot un repte actualment amb llargs processos de reproducció assistida que també donen forma a la nostra manera d’arribar al món des d’abans de l’inici.
I aquesta vida pre i perinatal, modelarà del tot la nostra vida mentre creixem i assentarà les bases de la nostra vida adulta, per bé i per mal, fent que cadascun de nosaltres siguem únics i diferents, amb reptes i capacitats diferents, i sobretot crearà la forma de vincular-nos, amb nosaltres mateixos i amb el món. La mare i els adults que ens acompanyen en la nostra criança, són clau en la nostra seguretat, autoestima, confiança i en com construïm la nostra manera de fer i estar al món.
Això no és una informació pessimista, no és una declaració de culpabilitat perquè em vaig posar anestèsia, o volia un part natural i va acabar amb cesària, o la mare no va estar bé postpart i no va cuidar de mi fins més endavant… Això és senzillament INFORMACIÓ, informació valuosa, preciosa i precisa que està en nosaltres, que el cos guarda, i que necessita processar-se, ser vista i integrar-se: per poder cada vegada més ser JO i no la meva història, JO i no el que m’ha passat a la vida.
Tot és perfecte tal com és, i al mateix temps no puc canviar el què va passar en la meva història pre i perinatal, ni en la meva vida, però la bona notícia és que tot es pot reparar, i aquest és el procés que es treballa amb la Teràpia Pre i Perinatal (TPPN): integrar la història, posar-hi coherència com adults, processar-la somàticament en els nadons, des del cos i des del vincle i el que va passar a dins, per cada vegada tenir més llibertat i més elecció per ser nosaltres mateixos i que la història no es faci mestressa de la nostra vida i de la nostra manera de comportar-nos i relacionar-nos al món.
Com actuem amb TPPN?
-
-
- individualment com a adult amb els seus reptes personals
- en parella amb els reptes per poder gaudir d’una relació sana
- amb famílies que acaben de parir, per rebre i processar el viatge del nadó (reparant i integrant l’experiència del naixement i del part)
- amb mares embarassades o parelles que volen processar la seva història per poder tenir una relació saludable amb el seu fill/a/x, que volen assegurar-se de no repetir patrons i dinàmiques familiars que no els han ajudat i necessiten reparació i coherència.
- Participant en un Taller d’Entorn Uterí, on a diferència del treball individual o en parella que acabo d’anomenar, un grup reduït d’adults processen junts la seva història des d’un lloc segur, amb suport, amb eines i recursos per ser nosaltres mateixos, i sense catarsi ni processos retraumatitzants, capa per capa i amb un ritme que permet la integració, la connexió, el contacte, i passar de manera suau i amb presència, per aquells llocs o experiències que van deixar una empremta que ens està condicionant en el moment actual, i estan al nostre cos, a la nostra vida de cada dia, mostrant-se i reclamant la reparació.
-
Acompanyats d’un facilitador en Teràpia Pre i Perinatal, l’entorn uterí representa l’espai que seria idealment l’úter de la mare: un lloc segur, càlid, on no estic sol, i on ho tinc tot i em sento complet.
Us convido a conèixer aquesta experiència amb nosaltres. Anys de formació, de reparar el nostre propi viatge, d’acompanyar adults, nadons i famílies, parelles, amb recursos i principis per a la vinculació saludable. Un procés profund i reparador que ens dóna la possibilitat de veure’ns i ser vistos, d’aprendre noves habilitats, sentir-nos benvinguts al món i conèixer el suport a la pell, el contacte saludable, l’acompanyament tal com l’hauria volgut, i neurològicament, crear noves vies neuronals per a les nostres relacions, que el nostre sistema ja no esculli sempre passar per la via traumàtica, com fins ara havia estat.
Jordi Bonastre i Marta Jiménez, Especialitzats en Teràpia Pre i perinatal (TPPN) pel Castellino Training (USA), reconegut per l’ APPPAH (Association of Prenatal and Perinatal Psychology and Health).
Photo by Jonathan Borba on Unsplash