Sense una postura equilibrada el sòl pelvià i el conjunt abdominopelvià no poden activar-se ni complir la seva funció correctament.
Entendre el sòl pelvià des de la globalitat és el que farà que funcioni i respongui adequadament.
Si fa temps que busques i no resols els teus problemes de sòl pelvià o d’abdominals, potser és perquè ningú ha enfocat el teu tractament de manera global, pretenent resoldre-ho només fent treball analític, és a dir, localitzat només a la zona pelviana.
Et vull explicar perquè cal que comencis per la POSTURA si vols tenir èxit real en la recuperació del sòl pelvià i de la faixa abdominal (que treballen sempre en equip).
Un eix de gravetat equilibrat, permetrà que la musculatura abdominal i la del sòl pelvià s’activin de manera automàtica, reflexa, podent assolir la seva funció de gestió i amortiment de pressions del complex abdominolumbopelvià.
La musculatura abdominal i del sòl pelvià profund està formada principalment per fibres tòniques o posturals, és a dir fibres que no són de contracció voluntària, sinó que s’activen de manera reflexa quan tenim un bon eix de gravetat i una postura equilibrada.
UN PARELL D’EXEMPLES:
• Els abdominals no poden activar-se per gestionar la pressió d’un cop de tos si estem assegudes al sofà (on sempre estarem en mala postura). No s’activaran i no podran fer la seva funció amortidora, afavorint la incontinència urinària i els prolapses. Tu mateixa ho pots experimentar: prova de fer un cop de tos deixada anar al sofà o ben asseguda o dreta amb la columna ben estirada, i nota que fa el teu abdomen i el teu perineu, es deixen anar o es recullen? Observa com la postura és fonamental per la resposta activa dels abdominals i el sòl pelvià per tal de gestionar la pressió (tos, en aquest exemple).
• Si tinc una postura molt «geperuda» o molta hiperlordosi lumbar (molta corba a la part baixa de l’esquena) l’abdomen no pot activar-se perquè està fora de l’eix de gravetat, afavorint el descens visceral (prolapses), la congestió pelviana o altres disfuncions. Prova tu mateixa de simular aquestes postures, i comprova com l’abdomen està distès i ineficaç.Suport, eines i permís per equivocar-se.
D’altra banda, també cal tenir en compte que la pelvis és la base de la nostra columna i de la nostra postura. Estructuralment, és el conjunt que ens manté en equilibri en qualsevol posició, i que, per tant, cal que estigui mòbil, equilibrada i lliure de tensions, no només per la postura global que és el tema que ens ocupa, sinó també per mantenir ben posicionades, mòbils i lliures de tensions els òrgans pelvians (bufeta, úter, recte).
Com pots treballar la postura?
En tots els teus gestos i activitats diàries tens l’oportunitat de participar activament per col·locar-te en un bon eix de gravetat, utilitzant el cos en cada gest o esforç buscant una posició d’autoelongació, és a dir, amb una intenció d’autocreixement: com si volguessis créixer des de la coroneta, com un fil que t’estirés tota la columna des del cap (coroneta) o com si t’estiressin les orelles cap al cel.
Observa’t i escolta com respon el teu abdomen i el teu sòl pelvià quan camines amb aquesta intenció d’autoelongació.
Com et podem ajudar a millorar i saber activar correctament la teva postura?
Amb una fisioteràpia global que inclogui un treball de consciència corporal i propioceptiu:
- Amb la pràctica del TRONC PROPIOCEPTIU: recorda que quan treballem sobre la part rodona del tronc, estem fent un potent treball de reeducació postural i realineació de l’eix de gravetat. El tronc és una eina magnífica perquè ens ofereix en l’ordre correcte, primer reeducar la postura i reequilibrar l’eix de gravetat, amb un profund treball d’escolta i consciència corporal (tronc rodó) i superada la pràctica d’aquest, la TONIFICACIÓ (amb el tronc Surf).
.
- Amb tècniques globals com la Reeducació Postural Global o l’aprenentatge d’estiraments globals (Stretching Global Actiu S.G.A.)
- Amb eines i recursos personalitzats per treballar a casa i mantenir el què has après durant les sessions individuals.
.