El Mindfulness està de moda i ha entrat en força a la nostra societat per quedar-s’hi. Segurament has llegit o escoltat articles que el relacionen amb la meditació, la relaxació i el benestar. Però què és i com pot ajudar-te?

Quan pensem en el concepte Mindfulness la primera imatge que ens pot aparèixer és la d’una persona assentada en posició de lotus meditant amb els ulls tancats. El concepte Mindfulness es tradueix en català com Atenció plena. Tot i que té l’origen de la pràctica és la meditació budista, va més enllà i no se li associa cap component religiós. De fet, a nivell de psicologia s’està introduint com una teràpia de tercera generació, incorporant el concepte d’acceptació.

El pare del Mindfulness, el professor de medicina i biòleg molecular Jon Kabat- Zinn va introduir aquesta pràctica del Mindfulness a través del programa MBSR (Mindfulness based stress reduction) ara fa ja 40 anys a l’Hospital de Massachusetts per a aplicar-ho amb pacients que patien dolor crònic, obtenint importants beneficis per reduir els seus nivells d’estrès i dolor crònic. A partir d’aquí s’ha estès enormement per aplicar-ho en altres àmbits de la salut, educatius i socials.

Mindfulnesss es refereix a aprendre a fer-nos conscients del què passa en el moment present, a nivell intern i extern i fer-ho amb una actitud curiosa, amable i sense jutjar.

D’entrada pot semblar fàcil ser conscients i sentir el què passa moment a moment, però ràpidament i si ens hi posem d’una forma intencionada, ens adonarem que el més habitual és que la ment es trobi divagant i distreta d’un pensament a un altre, recordant en el passat o projectant en el futur o bé amb pensaments negatius que ens perjudiquen el nostre estat emocional.

El Mindfulness té dos components principals:

   • l’autoregulació de la atenció en el moment present per percebre d’una forma més objectiva possible l’experiència directa tal i com és, és a dir aprendre a treure’ns “ les ulleres” de les nostres preferències
   • l’actitud d’obertura, curiositat i acceptació que es va desenvolupant

Això fa que poc a poc s’alliberin judicis negatius i canvis en l’estructura del cervell, que ens que ens fan sentir amb estats més calmats, tranquils i equilibrats.

Mindfulness per a la salut de la dona

El Mindfulness pot millorar la qualitat de vida, en moments especialment importants com pot ser: la fase de concepció d’un fill, l’embaràs i el postpart per a dones. També per a les dones qui moltes vegades, han de fer autèntics malabars per equilibrar la vida de família, feina, parella, entorn social i vida personal, cosa que de vegades fa que es creïn estats de desconnexió i ansietat.

L’objectiu principal dels programes de  Mindfulness és aprendre unes tècniques, a través de meditacions i exercicis conscients de moviment conscient i ioga que ajudin a viure una vida, més enfocada al moment present, reduint estats d’ansietat i estrès, treballant la cura i l’estima d’una mateixa.

Alguns dels beneficis de la pràctica són:

   • Regular l’atenció en el moment present per viure més presents
   • Reduir els pensaments negatius i rumiatius
   • Millorar l’autobservació amb tu mateix i amb els altres
   • Millorar les relacions interpersonals augmentant l’empatia
   • Millorar de l’autoregulació emocional aprenent a respondre enlloc de reaccionar.
   • Millorar el sistema immunològic del cos.
   • Reduir problemes d’insomni.
   • Millorar la presa de decisions amb més calma i claredat.
   • Millorar l’autoconeixement i la confiança

Així doncs tot i que hi ha encara un llarg camí per recórrer en els efectes del Mindfulness, es coneixen importants estudis científics que evidencien que la meditació pot canviar la fisiologia del nostre cervell i, a contribuir regular les nostres emocions i els hàbits negatius per sentir-nos amb estats de més calma, equilibri i plenitud a la nostra vida.

Cristina Bubé Casas

Instructora de Mindfulness

Programa Oficial MBLC Mindfulness Association UK