Saps on és el sòl pelvià? Saps diferenciar-lo del perineu? Saps sentir el sòl pelvià profund o només coneixes les sensacions superficials dels exercicis de Kegel?
Quan parlem de sòl pelvià ho fem de manera general, però la meva experiència és que poques dones tenen una consciència clara de la zona, no importa l’edat ni l’etapa vital en la qual estiguin.
Sovint la connexió amb aquesta zona es dóna quan apareix una disfunció, un dolor, o alguna circumstància que la fa present o ens condiciona:
- Dolor o disfuncions menstruals
- Incontinència urinària o anal
- L’arribada d’un fill, durant l’embaràs o sobretot al postpart
- Davant malestars que apareixen en la menopausa
- Després de cirurgies uroginecològiques
- Quan es pateixen infeccions repetitives que no es resolen fàcilment, d’orina o vaginals
- Davant disfuncions sexuals
- etc.
És a dir, contactem o coneixem aquesta zona quan apareixen problemes o malestar. De manera natural, però, és difícil que trobem una connexió o una curiositat que ens permeti, des de l’inici, tenir consciència corporal de la zona pelviana, i viure-la de forma INTEGRADA amb la resta del cos. Tanmateix, és al centre de la nostra postura, de la nostra base postural, i com no, de la nostra essència com a dones.
Descobrir el teu sòl pelvià va molt més enllà i és més important que fer exercicis de kegel o gimnàstica abdominal.
Es tracta de que reincorporis aquesta zona, i totes les seves funcions, perquè formin part natural de la teva vida diària.
- Que utilitzis bé les funcions vesicals i anorectals (és a dir, tenir bons hàbits miccionals, i defecatoris),
- Coneguis quina alimentació i quins hàbits poden ajudar-te i quins poden perjudicar-te
- Sapigues com integrar el sòl pelvià en aquella activitat física que tant t’agrada i que no saps si et pot perjudicar.
- El gaudeixis i coneguis el plaer per poder-lo compartir.
No fa massa anys que dèiem a les pacients que no podien fer esport d’impacte, i semblava que córrer, saltar i depèn de quins balls o activitats estaven prohibits per a les dones. Les noves tecnologies com l’ecografia funcional o l’electromiografia funcional del sòl pelvià, que estan a l’abast dels fisioterapeutes especialitzats, ens han mostrat que es pot activar el sòl pelvià i gestionar les pressions per poder dur a terme l’activitat física o recuperar les disfuncions d’una manera molt més precisa i real, sempre de manera individualitzada.
Gaudeixo molt d’acompanyar-vos en aquest redescobriment o descobriment de la zona pelviana, i, com deia al principi, del sòl pelvià, i perquè tinguis més comprensió, t’explico:
- El SÒL pelvià és el nom que es refereix a la musculaturaprofunda, tònica (postural, no voluntària) que té la funció d’amortiri gestionar les pressions que arriben a la pelvis i els seus òrgans. És majoritàriament posterior, és a dir, cobreix el terra de la pelvis des de la zona anal dirigint-se al pubis, estructurant el sòl (terra) pelvià, que tanca l’obertura inferior de la pelvis, i s’inserta en les parets laterals de la pelvis i dels mateixos òrgans per donar-los suport i estabilitat.Així, quan saltes, els abdominals (per sobre de la pelvis) i el sòl pelvià profund, s’ocupen que la bufeta i la resta d’òrgans no siguin sacsejats per la pressió de la tos, o el salt, o un esternut i es mantinguin al seu lloc, evitant que es distenguin els teixits i, per tant, disfuncions com els prolapses (descens) o la incontinència.
- El PERINEU és la part més superficial de la base pelviana. També té musculatura pròpia, que és superficial, i la que s’ocupa de contraure els esfínters i cuidar de les funcions més “d’urgència”, com per exemple aguantar el pipí si està ocupat el bany, retenir els gasos o la femta si no és el moment adequat, etc. Si aquesta musculatura estan activa i sana tindrem major lubricació de la zona, major irrigació i sensacions en la zona genital, i també, els reflexes que per exemple eviten no se’ns escapi res al tossir!
Hi ha molt més per descobrir “allà baix”, que és on situem el sòl pelvià, i et convido a no perdre-t’ho.
El més important és que comencis amb el treball de sentir, connectar i descobrir on sents el sòl pelvià, com el sents i diferenciar-lo, al mateix temps que l’integres a la vida diària. Conèixer les sensacions per utilitzar-lo bé i afavorir que pugui desenvolupar correctament les seves funcions específiques.
Aquestes són les eines que et poden ajudar a descobrir el teu sòl pelvià
- Un treball personalitzat amb la teva fisioterapeuta pelviperineal, amb eines manuals i tecnologia per millorar la propiocepció i consciència de la zona.
- El tronc propioceptiu, com diu el seu nom, és un treball que ens ajuda específicament a la consciència postural i abdominopelviana.
- El treball sensorial, un massatge, explorar la zona amb un mirall, exercicis personalitzats, hidratar la zona…
- Materials o dispositius que despertin la zona superficial com poden ser vibradors, electroestimuladors i altres joguines.
A la Clínica ens agrada compartir amb tu tallers de sòl pelvià femení, de forma periòdica, perquè aprenguis a prendre consciència, aclareixis dubtes i visquis l’experiència sensorial del sòl pelvià i, d’aquesta manera, assoleixis l’autoconeixement tant necessari per la teva salut pelviperineal i global. Descobreix les activitats que programem a la clíca aquí.